Ciąg dalszy greckich przysmaków. Tym razem przepis na pity, które zrobiłam wraz z dostępnym w poprzednim poscie Dipem bakłażanowo-czosnkowym. Pity są świetne! Można je jeść o każdej porze dostosowując ich zawartość lub sposób jedznia wraz z porą dnia i ochotą. Smacznego :-)
Składniki:
1 opakowanie drożdży instant
3 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki czukru
1 1/4 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski dodaj sól oraz drożdże instant, a nastepnie wymieszaj.
- Zrób mały dołek i powoli wlewając ciepłą wode mieszaj skłądniki łyżka.
- Gdy składniki się połączą wyciągniej cisto na obsypaną mąką powierchnie i wyrabiaj rękami przez około 10 minut.
- Kiedy ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie sie kleić. Wysmaruj sużą miske olejem lub oliwą i wadz do niej ciasto. Przewróć ciasto do góry nogami :-) tak aby całe było pokryte olejem.
- Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoji swój rozmiar.
- Gdy podwoji swoja objętość ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji.
- Rozłóż kule na posypanej mąką powierchni i przykryj szmatką na 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Rozgrzej formę do pieczenia.
- Rozwałkuj kule na około 0,5cm grubości.
- Wszytskie pity piecz przez 4 minuty do czasu gdy zaczną się nadymać. Odwróć i piecz przez kolejne 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz