czwartek, 3 października 2013

Pity


Ciąg dalszy greckich przysmaków. Tym razem przepis na pity, które zrobiłam wraz z dostępnym w poprzednim poscie Dipem bakłażanowo-czosnkowym. Pity są świetne! Można je jeść o każdej porze dostosowując ich zawartość lub sposób jedznia wraz z porą dnia i ochotą. Smacznego :-)

Składniki:


1 opakowanie drożdży instant
3 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki czukru
1 1/4 szklanka ciepłej wody



Przygotowanie:


  • Przesiej mąkę do miski dodaj sól oraz drożdże instant, a nastepnie wymieszaj. 
  • Zrób mały dołek i powoli wlewając ciepłą wode mieszaj skłądniki łyżka.
  • Gdy składniki się połączą wyciągniej cisto na obsypaną mąką powierchnie i wyrabiaj rękami przez około 10 minut. 
  • Kiedy ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie sie kleić. Wysmaruj sużą miske olejem lub oliwą i wadz do niej ciasto. Przewróć ciasto do góry nogami :-) tak aby całe było pokryte olejem.
  • Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoji swój rozmiar.
  • Gdy podwoji swoja objętość ponownie zagnieć i podziel na 10-12 porcji.
  • Rozłóż kule na posypanej mąką powierchni i przykryj szmatką na 10 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Rozgrzej formę do pieczenia.
  • Rozwałkuj kule na około 0,5cm grubości.
  • Wszytskie pity piecz przez 4 minuty do czasu gdy zaczną się nadymać. Odwróć i piecz przez kolejne 2 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz