poniedziałek, 30 września 2013

Dip bakłażanowo-czosnkowy


Mieliśmy z Harrym wieczór grecji Pity, szaszłyki z klopsikami z mięsa mielonego oraz dip, albo jak kto woli pasta z bakłażana z czosnkiem. Pycha...!!!
Zabrakło mi pietruszki więc udekorowałam tym razem bazylią, ale gorąco polecam wersje orginalna. Pietruszka pasuje idealnie...
Przepisy na pity oraz na szaszłyki znajdziecie w kolejnych postach. Zaglądajcie regularnie :-)

Składniki:

2 duże bakłażany
50ml oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
150ml jogurtu greckiego
2 ząbki (czosnku zmiażdżone i drobno posiekane)
szczypta zmielonego kminku
sól i pieprz
posiekana pietruszka do dekoracji
zielona i czerwona papryka lub pity do podania wraz z dipem


Przygotowanie:

  • Pokrój bakłażany w plastry i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 minut - aż będą bardzo miękkie;
  • Poczekaj aż nieco ostygnie nastepnie zmiksuj dokładnie, aż otrzymasz delikatną kremową konsystencje;
  • Dodaj sok z cytryny ponownie zmiksuj;
  • Stopniowo dodawaj jogurt grecji, następnie czosnek i kminek cały czas miksując;
  • Dopraw solą i pieprzem;
  • Wstaw do lodówki na minimum godzine;
  • Udekoruj pietruszką :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz