Dzisiaj ciasto z jabłkami bez jajek! Pyszne :-)
Uwielbiam fakturę tego ciasta... delikatnie chrupką kaszę manną i kwaskowaty smak jabłek.
Znane wielu i przez wielu zapomniane. Niedocenione, a pyszne.
Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny170 gram masła
2 łyżeczki proszku
1 kg jabłek
rodzynki
rodzynki
cynamon
Temperatura: 160 stopni
Czas: około 50-60 minut
- Wymieszaj wszystkie suche składniki;
- Obierz jabłka, oczyść gniazda i pokrój w plastry;Do wysmarowanej masłem formy wsyp kolejno:
- około 1/3 suchych składników,
- następnie połowę jabłek,rodzynek i posyp cynamonem,
- na to wysyp kolejną 1/3 suchych składników,
- wyłóż resztę jabłek, rodzynek i posyp cynamonem;
- Masło pokrój na cienkie plastry i ułóż je tak by przykryły całą formę;
- Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz około 50-60 minut.
Smacznego :-)
Ten wpis bierze udział w durszlakowej akcji:
Pyszne;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciasto :) Wydaje się proste, a bardzo efektowne.
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste, a smakować musi świetnie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje smakuje ... ja uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto :))) opowiadała mi o nim kiedyś znajoma, ale jeszcze go nigdy nie jadłam, więc czas spóbować :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuje za dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji,
Olinka - Smakowy Raj
Witam
OdpowiedzUsuńChciałam podziekowac za przepis jest boski i zawsze udany polecam . Moja rodzinka uwielbia go jesc. Właśnie włożyłam do piekarnika mniam . pozdrawiam serdecznie.
Cieszymy sie bardzo, że smakuje :-) Mam nadzieje, że coś jeszcze zasmakuje. Pozdraiwamy eksperymentalnie.
Usuńjest 2x 1/3 suchych składników - zostaje 1/3 - co z nią?
OdpowiedzUsuń