czwartek, 15 listopada 2012

Musaka (Moussaka)



Grecka Musaka, wspaniała pachnąca latem zapiekanka. 
Od czasu jak byłam parę lat temu na wakacjach w Grecji i tam delektowałam się tą wspaniałą kuchnią, musaka zagościła na moim stole już na stałe. Poprosiłam pewnego greka o klasyczny przepis na to danie i dostałam go.


Składniki:

1 duży bakłażan
50 dag mięsa mielonego wołowego
40 dag ziemniaków
1 duże cebule
3 ząbki czosnku
6 dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia
  oliwa z oliwek
pieprz, sól

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
3 łyżki startego sera
sól, pieprz


 
  • Bakłażan pokroić w ok.1cm plastry, posolić dokładnie z każdej strony i wyłożyć na durszlak na ok. 30 min. niech ociekną. 
  • Ziemniaki obrać również pokroić w plastry (cieńsze niż bakłażan), odłożyć na talerz. 
  • Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej parząc je we wrzątku) i kroimy w kostkę

  • Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek czosnek i cebulę, następnie dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być surowe.
  • Następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym (ewentualnie dodajemy pomidory z puszki). Całość dusimy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Bakłażan płuczemy i odsączamy z wody. Podsmażamy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek* (bakłażan ma to do siebie, że bardzo absorbuje olej dlatego patelnie musi być dobrze nagrzana).
Przyrządzenie sosu beszamelowego:
  • Do rozpuszczonego masła w garnku.dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzymamy na ogniu przez około minutę. 
  • Następnie dodajemy stopniowo mleko wymieszane z żółtkami, cały czas rozbijając masę trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  W naczyniu żaroodpornym:
  • Układamy ściśle plastry ziemniaków, podsmażone plastry bakłażana, mięso oraz zalewamy to wszystko sosem beszamelowym.
  • Tak przygotowaną musakę wstawiamy to piekarnika nagrzanego na 180C i pieczemy 40 min. pod przykryciem.
  • Następnie wyjmujemy danie posypujemy serem i zapiekamy kolejne 15 min. bez przykrycia.
Smacznego!!

*Jeżeli chcemy przyrządzić mniej kaloryczna musakę możemy pominąć proces podsmażania bakłażanów, przetestowałam również wyszło smakowicie.

  

5 komentarzy:

  1. Oj to musiał być jakiś dziwny Grek. Znając jednak Greków wiem, że nie powiedział wszystkiego!
    Przede wszystkim do mięsa powinno się dodać cynamon. To podstawowa przyprawa, którą się w Grecji przyprawia większość mięsa mielonego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widocznie to był cwany Grek ;-) chciał być miły dla gości wiec podał przepis w skróconej wersji a reszta została jego słodką tajemnicą kulinarną. Oczywiście... "Twardy Szparagu" bardzo Ci dziękuję za wskazówkę przy następnym przygotowywaniu tego dania dosypie trochę cynamonu do mięsa. Uwielbiam cynamon i wszystkie korzenne przyprawy wiec przypuszczam, że będzie wyśmienicie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon...mmmm...jak najbardziej, ale zmiany, wariacje i improwizacje sa jak najbardziej wskazane. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła :)
    zapraszam po wyróżnienie
    ttp://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja! Jesteśmy miło zaskoczone i dziękujemy za wyróżnienie :-)

      Usuń