Grecka Musaka, wspaniała pachnąca latem zapiekanka.
Od czasu jak byłam parę lat temu na wakacjach w Grecji i tam delektowałam się tą wspaniałą kuchnią, musaka zagościła na moim stole już na stałe. Poprosiłam pewnego greka o klasyczny przepis na to danie i dostałam go.
Składniki:
1 duży bakłażan
50 dag mięsa mielonego wołowego
40 dag ziemniaków
1 duże cebule
3 ząbki czosnku
6 dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia
oliwa z oliwek
pieprz, sól
50 dag mięsa mielonego wołowego
40 dag ziemniaków
1 duże cebule
3 ząbki czosnku
6 dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia
oliwa z oliwek
pieprz, sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
3 łyżki startego sera
sól, pieprz
- Bakłażan pokroić w ok.1cm plastry, posolić dokładnie z każdej strony i wyłożyć na durszlak na ok. 30 min. niech ociekną.
- Ziemniaki obrać również pokroić w plastry (cieńsze niż bakłażan), odłożyć na talerz.
- Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej parząc je we wrzątku) i kroimy w kostkę
- Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek czosnek i cebulę, następnie dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być surowe.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym (ewentualnie dodajemy pomidory z puszki). Całość dusimy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Bakłażan płuczemy i odsączamy z wody. Podsmażamy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek* (bakłażan ma to do siebie, że bardzo absorbuje olej dlatego patelnie musi być dobrze nagrzana).
- Do rozpuszczonego masła w garnku.dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzymamy na ogniu przez około minutę.
- Następnie dodajemy stopniowo mleko wymieszane z żółtkami, cały czas rozbijając masę trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Układamy ściśle plastry ziemniaków, podsmażone plastry bakłażana, mięso oraz zalewamy to wszystko sosem beszamelowym.
- Tak przygotowaną musakę wstawiamy to piekarnika nagrzanego na 180C i pieczemy 40 min. pod przykryciem.
- Następnie wyjmujemy danie posypujemy serem i zapiekamy kolejne 15 min. bez przykrycia.
*Jeżeli chcemy przyrządzić mniej kaloryczna musakę możemy pominąć proces podsmażania bakłażanów, przetestowałam również wyszło smakowicie.
Oj to musiał być jakiś dziwny Grek. Znając jednak Greków wiem, że nie powiedział wszystkiego!
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim do mięsa powinno się dodać cynamon. To podstawowa przyprawa, którą się w Grecji przyprawia większość mięsa mielonego.
Widocznie to był cwany Grek ;-) chciał być miły dla gości wiec podał przepis w skróconej wersji a reszta została jego słodką tajemnicą kulinarną. Oczywiście... "Twardy Szparagu" bardzo Ci dziękuję za wskazówkę przy następnym przygotowywaniu tego dania dosypie trochę cynamonu do mięsa. Uwielbiam cynamon i wszystkie korzenne przyprawy wiec przypuszczam, że będzie wyśmienicie smakowało.
OdpowiedzUsuńCynamon...mmmm...jak najbardziej, ale zmiany, wariacje i improwizacje sa jak najbardziej wskazane. :-)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńzapraszam po wyróżnienie
ttp://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
Łucja! Jesteśmy miło zaskoczone i dziękujemy za wyróżnienie :-)
Usuń