No cóż zdjęcie pozostawia wiele do życzenia, ale przy najbliższej okazji je zmienie :-)
Przepis na szarlotke dostałam od mamy. Nie jest to tradycyjna szarlotka naszej mamy, ale szybki wymysl poskladany w glowie z innych przepisów.
Jaka rencenzja? Jest przepyszna, nie za słodka, perfekcyjna i na dodatek prosta do wykonania.
Grzechu warta szarlotka odpowiednia na każdą okazje.
Składniki:
Kruszonka:
0,5 kg mąki
kostka masła
5 zółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
jabłka
(wedle uznania, ja dałam 9 jabłek śrendniej wielkości)
cynamon
Piana:
5 białek
1 szk. cukru
Temperatura: 150 stopni
Czas: 60 minut
- Zagnieć kruszonke.
- 2/3 kruszonki wyłóż na dnie formy.
- Następnie poukładaj jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Posyp cynamonem.
- Ubij piane z białek dodając stopniowo szklankę cukru.
- Przykryj jabla kruszonka czy to rozcierając w palcach czy ścierając na tarce.
- Wyłóż sztywną pianę na wierzch.
- Piecz przez 60 min w piekarniku nagrzanym do 150stopni.
mamine szarlotki są zawsze najpyszniejsze
OdpowiedzUsuńOj tak, a że akurat oryginału nie mogłam zjeść...upieczonego przez mamusie :-)...to musiałam stworzyć substytut.
UsuńOooo ale fajny przepis. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCzekamy na recenzje :-)
Usuń