czwartek, 28 lutego 2013

Zupa z fasoli wg 5 przemian


Dzisiaj na blogu gościmy...kogo? MAJKĘ!!!
Majka przygotowała przepyszną zupę wg. pięciu przemian.

A oto i Majowy komentarz do tego przepisu:

"Doskonała na zimę - długo gotowana, rozgrzewa i dodaje sił. 

Autorką przepisu jest Mariola Białołęcka.
Wg 5 przemian gotuje się tak, że ważna jest kolejność wrzucanych składników - każdy jest z jakiejś przemiany i chodzi o to, żeby robić to po kolei, trochę jak w chemii, alchemii czy magii czy w stworzeniu świata."

No więc do dzieła... no cóż dzisiejszy przepis to już poziom mocno zaawansowany.

Majka dzięki za przepis i zdjęcia. Czekamy na więcej!!! :-)

Składniki:

[W]   300 g białej średniej fasoli lub kolorowej
[Z]    2 łyżki oliwy z oliwek
[M]  1 średnia cebula, drobno pokrojona
[M]  1 łyżka posiekanego szczypiorku dymki
[O]   100 g pasternaku, pokrojonego w grubą kostkę
[O]   po 1/2 łyżeczki kurkumy i kozieradki
[Z]   750 ml mleka kokosowego
[Z]   100 g marchewki, pokrojonej w grubą kostkę
[Z]   50 g selera, drobno pokrojonego
[Z]   50 g korzenia pietruszki, pokrojonego w grubą kostkę
[M]  1 duży liść laurowy
[M]  8-10 ziaren zmielonego pieprzu
[M]  1 łyżeczka zmielonej gorczycy
[W]  500 ml bulionu warzywnego
[W]  kawałek wakame lub kombu
[W]  1/2 - 1 łyżeczki soli
[D]   trochę otartej skórki z cytryny
[O]   listki bazylii
[Z]   oliwa z oliwek do podania zupy
[M]  odrobinę zmielonego zielonego pieprzu
[W]  płatki parmezanu

  • Rano wkładamy fasolę [W] do miski, wlewamy zimną wodę [W], zostawiamy na 12 godzin do namoczenia. Wieczorem płuczemy fasolę pod zimną wodą, odstawiamy na bok.
  • Do rozgrzanego rondla [O] wlewamy oliwę z oliwek [Z], podgrzewamy, a następnie wrzucamy szczypiorek [M] i cebulę [M]. Smażymy, mieszając, przez 1 minutę, odstawiamy na bok.
  • Do naczynia do zapiekania wrzucamy pasternak [O], dodajemy kurkumę [O] i kozieradkę [O], mieszamy, wlewamy mleko kokosowe [Z] (500 ml), wrzucamy marchewkę [Z], seler [Z] i korzeń pietruszki [Z], wsypujemy gorczycę [M], wrzucamy cebulę podsmażoną razem z dymką [M], liść laurowy [M], zielony pieprz [M] i sól [W], dodajemy fasolę [W], wlewamy bulion [W], wrzucamy kawałek wakame [W] i trochę otartej skórki z cytryny [D].
  • Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 godziny.
  • Wyłączamy ogień i zostawiamy zupę na noc pod przykryciem w piekarniku. 
  • Przed podaniem uzupełniamy wrzącą wodą[O] i przegotowanym gorącym mlekiem kokosowym [Z]. 
  • Na koniec posypujemy listkami bazylii[O], polewamy oliwą z oliwek[Z], posypujemy świeżo zmielonym zielonym pieprzem[M] i płatkami parmezanu[W]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz