niedziela, 6 października 2013

Szaszłyki z greckimi kotlecikami mielonymi


Greckich inspiracji ciąg dalszy. Szaszłyki z greckimi kotlecikami. Pyszne... Uwielbiam baranine u nas wciąż droższa i nadal nie wystarczająco doceniana. Dobrze doprawiona smakuje bosko. Spróbujcie również Dipem bakłażanowo-czosnkowym i Pitami, które w połączeniu z tymi szaszłykami smakują rewelacyjnie.

Składniki:

450g  baraniny lub chudego wołowego mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
25g bułki tartej
1-1,5 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 jajko

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała cukinia
2 cebule
1 mały bakłażan

pity lub ryż do podania

Temperatura: 180 stopni
Czas pieczenia: 30-40 minut

Przygotowanie:
  • Przełóż mielone mięso do miski;
  • Zetrzyj na tarce cebule i dodaj do mięsa wraz czosnkiem, bułką tartą, mięta i pietruszką;
  • Dobrze dopraw solą i pieprzem;
  • Dobrze pomieszaj składniki;
  • Następnie dodaj ubite jajko i dobrze wymieszaj;
  • Suchymi dłońmi uformuj 16 małych kulek;
  • Cukinie oraz bakłażana pokrój w grube plastry, na następnie plastry pokrój w ćwiartki :-);
  • Papryke pokrój na kawałki wielkości około 2 x 2 cm;
  • Cebule pokrój w ósemki(uważaj, żeby się nie rozpadły trzeba je jeszcze nabić na szpikulce do szaszłyków)
  • W zależności od upodobań nadziewaj warzywa na przepian z kotlecikami;
  • Na koniec posmaruj oliwą z olkiwek i jęsli masz ochote posy dodatkowo ulubionymi ziołami;
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja grill) na 30-40 minut;





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz