Truskawki się już skończyły, ale jak się dobrze poszuka to jeszcze można kupić. Na pożegnanie lata świetne są pierogi z truskawkami. Trochę pracochłonne, ale jeśli klejenie pierogów sprawia wam przyjemność to warto je zrobić i cześć z nich zamrozić na wypadek tęsknoty za latem i słońcem.
W ramach urozmaicenia pierożenia polecam zabawę z wymyślaniem różnych wykończeń pierogów.
Chętnie zobaczę wasze pomysły na ciekawe wykończenie.
Moje pierogi wyszły przepyszne... no i wszystkie zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki:
Na ciasto:
3 szk mąki
1 szk gorącej wody
szczypta soli
Do środka:
500-600g truskawek
(zależy ile wam się uda upchać :-)
3 szk mąki
1 szk gorącej wody
szczypta soli
Do środka:
500-600g truskawek
(zależy ile wam się uda upchać :-)
Do polania i posypania:śmietana
cukier
cukier
- Pokrój truskawki na ćwiartki.
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
- Powoli dodawaj gorącą wodę i ugniataj ciasto.
- Ugniecione ciasto pozostaw w misce i przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschło.
- Wałkuj ciasto, aż będzie wystarczająco cienkie. Im cieńsze tym lepsze.
- Używając okrągłą foremkę lub szklankę wycinaj kółka.
- Na środku kółek układaj kilka ćwiartek truskawek.
- Jeśli truskawki są zbyt kwaśne to posyp je cukrem.
- Zginaj kółka na pół i sklejaj brzegi.
- Możesz poeksperymentować jeśli chodzi o wykończenie brzegów pierogów.
- Pierogi wrzucaj do osolonej,wrzącej wody. Gotuj około 5-7 minut.
- Jeśli chcesz zamrozić część pierogów gotuj je około 3-4minut. A gdy najdzie Cię ochota po prostu wrzuć je do wrzącej wody na około 6-8 minut i gotowe... pyszne pierogi z truskawkami o każdej porze roku.
- Aby smakowały jeszcze lepiej polej śmietaną i posyp cukrem.
Do dzieła!!!
...hmmm wygladają smakowicie ale nie byly za malo slodkie?!
OdpowiedzUsuńW sam raz... :-)
Usuńpyszne truskawkowe pożegnanie lata
OdpowiedzUsuń