Tym razem chciałam poeksperymentować z ciastem francuskim oraz ulubionymi moimi składnikami czyli szpinak i feta ...wyszła naprawdę wyśmienita pizza. Przepis naprawdę dziecinnie prosty i szybki w wykonaniu.
Polecam!!!
Szpinak można użyć świeży lub mrożony, ja wole świeży choć znacznie więcej przy nim pracy. Powód ...zdrowszy ma więcej witamin ;-)
Składniki:
mrożone ciasto francuskie
2 pęczki szpinaku lub 1 kg paczkowanego
(może być mrożony jeżeli nie macie możliwości kupić świeżego)
1/2 cebuli białej
1 ząbek czosnku
łyżka masła
7-9 pomidorków koktajlowych
150g sera feta
1/2 cebuli czerwonej
tymianek
estragon
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sos jogurtowo-koperkowy:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
parę gałązek koperku
pieprz
- Rozmroź ciasto francuskie ok. 30-40 min.
- Jeżeli masz szpinak w pęczku to należy oberwać łodyżki można liście porwać na mniejsze oraz bardzo dokładnie umyć a następnie osuszyć, jeżeli masz paczkowany młody szpinak wystarczy dobrze umyć i osuszyć a mrożony rozmrozić ;-).
- Poszatkowaną połówkę białej cebuli z czosnkiem zeszklij na maśle.
- Dodaj szpinak duś ok.20 min pod przykryciem z gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.
- Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem.
- Uduszony szpinak wyłóż równomiernie na ciasto następnie pokrusz fetę, wyłóż pokrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną czerwoną cebule w piórka.
- Posyp delikatnie tymiankiem i estragonem.
- Piecz 20-25min w 200C
Pizze można już jeść choć mi najbardziej smakuje z sosem jogurtowo - koperkowym!
A tu podaje przepis!
Sos jogurtowo - koperkowy
- Do wymieszanego jogurtu z majonezem dodać zmiażdżony w prasce czosnek, posiekany drobno koperek oraz pieprz. Wymieszać!
Smacznego!!
Pycha, nie od dziś wiadomo, że szpinak w parze z fetą to pyszne połączenie, chociaż ja zamiast feta używam sera Bałkańskiego(np. lidla), jest mniej słony:)
OdpowiedzUsuń