poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto z bananem, żurawiną i cynamonem.


No cóż! Muszę przyznać, że to ciasto lub jakiekolwiek ciasto bananowe robię jak mam w domciu banana, którego nikt nie chciał zjeść i tak sobie leżał leżał, aż całkowicie dojrzał do przetworzenia. 

I tak było też i tym razem!

Wyszło smacznie i  bardzo aromatycznie dzięki cynamonowi, który dodaje ostatnimi czasy do wszystkiego. :-)

Składniki:
1 duży dojrzały banan
garść suszonej żurawiny
1 szkl. maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
3/4 szkl. cukru

Temperatura: 180 stopni
Czas: 40 minut


  • Banana obierz i rozgnieć widelcem;
  • Całe jajka zmiksuj na puszysty krem;
  • Wymieszaj mąkę proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszaj dokładnie;
  • Przesiej mąkę do jajecznej mikstury i wymieszaj;
  • Dodaj olej, banana oraz żurawinę i wymieszaj dokładnie;
  • Wysmaruj formę masłem;
  • Przelej ciasto do formy;
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika formę i piecz przez 40 minut;









3 komentarze:

  1. Cynamon, żurawina, banan? Tak, poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń