No cóż! Muszę przyznać, że to ciasto lub jakiekolwiek ciasto bananowe robię jak mam w domciu banana, którego nikt nie chciał zjeść i tak sobie leżał leżał, aż całkowicie dojrzał do przetworzenia.
I tak było też i tym razem!
Wyszło smacznie i bardzo aromatycznie dzięki cynamonowi, który dodaje ostatnimi czasy do wszystkiego. :-)
Składniki:
1 duży dojrzały banan
garść suszonej żurawiny
1 szkl. maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
3/4 szkl. cukru
Temperatura: 180 stopni
Czas: 40 minut
- Banana obierz i rozgnieć widelcem;
- Całe jajka zmiksuj na puszysty krem;
- Wymieszaj mąkę proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszaj dokładnie;
- Przesiej mąkę do jajecznej mikstury i wymieszaj;
- Dodaj olej, banana oraz żurawinę i wymieszaj dokładnie;
- Wysmaruj formę masłem;
- Przelej ciasto do formy;
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika formę i piecz przez 40 minut;
Cynamon, żurawina, banan? Tak, poproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńAleż zapraszam :-) Smacznie pozdrawiam ;-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń