I znów przepis na ciasto, chyba jesteśmy wielkim łasuchami :-).
Od paru dni "chodziło mi po głowie" aby zrobić jakieś nowe ciasto, którego jeszcze nigdy nie przygotowywałam ...ale koniecznie musiało być z masą budyniową i ...znalazłam Królewiec! Ciasto dość proste do zrobienia choć przyznam, że pracochłonne bo każdą warstwę trzeba piec osobno czyli na pewno nie jest to ciasto dla leniuchów.
Ale rezultat tak i dla oka jak i dla kubków smakowych ...wprost wyśmienity.
Składniki
Ciasto miodowe:
300 g mąki
150 g cukru
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka wody
1 żółtko
150 g margaryny
300 g mąki
150 g cukru
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka wody
1 żółtko
150 g margaryny
1 proszku do pieczenia
Biszkopt:
3 jajka 3/4 szkl. cukru
2 łyżki wody
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3 jajka 3/4 szkl. cukru
2 łyżki wody
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
1 op budyniu waniliowego
400ml mleka
50 g -100 g masła
Polewa:
100 g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
100 g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
oraz
Dżem (koniecznie kwaśny)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto miodowe:
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną.
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć jednolite ciasto - podziel je na połowę.
- Jedną część rozwałkuj, włóż do blaszki wyłożonej pergaminem (ok. 25 x 32 cm).
- Piec przez ok.10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
Biszkopt:
- Jaja ubij z cukrem i wodą na puszystą masę
- Obie mąki wymieszaj a następnie dodawaj stopniowo do masy delikatnie mieszając.
- Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem o tych samych rozmiarach jak ciasto miodowe.
- Piecz w temp. 180C przez ok. 30 minut.
Masa budyniowa:
- Przygotuj budyń jak podane na opakowaniu na 400ml mleka.
- Przyrządzony budyń wymieszaj z masłem aż całe się rozpuści.
Polewa czekoladowa:
- Do garnuszka wsadź wszystkie składniki na polewę.
- Następnie na małym ogniu rozpuść.
- Gdy tylko masa zacznie się gotować, zestaw z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
A teraz:
- Na jedną część ciasta miodowego wyłóż połowę przestudzonej masy budyniowej.
- Natomiast biszkopt posmaruj połową marmolady i połóż tą posmarowaną stroną na wcześniej posmarowanym cieście miodowym.
- Ponownie wierzch biszkoptu posmaruj drugą połową marmolady, a na to wyłóż resztę masy budyniowej.
- Przykryj drugim plackiem miodowym.
- Wierzch oblej wystudzona polewą czekoladową (delikatnie aby polewa nie spłynęła).
Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia gdy warstwy zmiękną i się zespoją!
Mam nadzieje, ze ciasto będzie wam tak samo smakowało jak i mnie!
Smacznego :-)
Uwielbiam to ciasto, bardzo dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :) i Ty się kobieto boisz pierogów :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhahahah... to mnie rozbawiłas, dziekuje Łucja :-). A co do pierogów to tak ...jakoś mam obawy i opory do tego typu kulinarnych eksperymentów!
Usuńwygląda pysznie ;D
Usuń