piątek, 8 lutego 2013

Królewiec



 I znów przepis na ciasto, chyba jesteśmy wielkim łasuchami :-). 

Od paru dni "chodziło mi po głowie" aby zrobić jakieś nowe ciasto, którego jeszcze nigdy nie przygotowywałam ...ale koniecznie musiało być z masą budyniową i ...znalazłam Królewiec! Ciasto dość proste do zrobienia choć przyznam, że pracochłonne bo każdą warstwę trzeba piec osobno czyli na pewno nie jest to ciasto dla leniuchów. 
Ale rezultat tak i dla oka jak i dla kubków smakowych ...wprost wyśmienity.


Składniki

Ciasto miodowe:  
300 g mąki
150 g cukru
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka wody
1 żółtko
150 g margaryny 
1 proszku do pieczenia

Biszkopt:
  3 jajka 3/4 szkl. cukru
2 łyżki wody
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:
1 op budyniu waniliowego
400ml mleka
50 g -100 g masła 

Polewa:
  100 g margaryny
 

1 łyżka wody  
1 czubata łyżka kakao 
4 łyżki cukru

 oraz
Dżem (koniecznie kwaśny)
  

 



PRZYGOTOWANIE

Ciasto miodowe: 
  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną.
  • Dodaj pozostałe składniki i zagnieć jednolite ciasto - podziel je na połowę. 
  • Jedną część rozwałkuj, włóż do blaszki wyłożonej pergaminem (ok. 25 x 32 cm).
  • Piec przez ok.10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.

Biszkopt:
  • Jaja ubij z cukrem i wodą na puszystą masę 
  • Obie mąki wymieszaj a następnie dodawaj stopniowo do masy delikatnie mieszając. 
  • Przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem o tych samych rozmiarach jak ciasto miodowe.
  • Piecz w temp. 180C przez ok. 30 minut.

Masa budyniowa:
  • Przygotuj budyń jak podane na opakowaniu na 400ml mleka.
  • Przyrządzony budyń wymieszaj z masłem aż całe się rozpuści.

Polewa czekoladowa:
  • Do garnuszka wsadź wszystkie składniki na polewę. 
  • Następnie na małym ogniu rozpuść. 
  • Gdy tylko masa zacznie się gotować, zestaw z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.

 A teraz:
  • Na jedną część ciasta miodowego wyłóż połowę przestudzonej masy budyniowej. 
  • Natomiast biszkopt posmaruj połową marmolady i połóż tą posmarowaną stroną na wcześniej posmarowanym cieście miodowym. 
  • Ponownie wierzch biszkoptu posmaruj drugą połową marmolady, a na to wyłóż resztę masy budyniowej.
  • Przykryj drugim plackiem miodowym. 
  • Wierzch oblej wystudzona polewą czekoladową (delikatnie aby polewa nie spłynęła).

 Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia gdy warstwy zmiękną i się zespoją!


Mam nadzieje, ze ciasto będzie wam tak samo smakowało jak i mnie!
Smacznego :-)






4 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto, bardzo dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho :) i Ty się kobieto boisz pierogów :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahah... to mnie rozbawiłas, dziekuje Łucja :-). A co do pierogów to tak ...jakoś mam obawy i opory do tego typu kulinarnych eksperymentów!

      Usuń