środa, 10 kwietnia 2013

Kasza jęczmienna z cukinią



Okres wiosenny skłania do zmiany odżywiania się,
jak dla mnie to znaczy, na lżejszą z większą ilością świeżych warzyw a zamiast mięsa np. soje. 
Ja tez tej tendencji uległam 
...hmmm mam nadzieje, że na dłużej niż jedno danie ;-).   
 Tym razem przyrządziłam danie jednogarnkowe z kaszy jęczmiennej i cukinią a inaczej kabaczkiem. 

Warzywo to jest bogate w witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne (magnez, potas i żelazo), wpływają więc korzystnie na odporność organizmu co szczególnie jest nam potrzebne wiosną. 
Cukinia jest niskokaloryczna, ma zaledwie 15 kcal na 100 g!!!!

Danie które przyrządziłam z tym dietetycznym warzywem jest bardzo proste i szybkie do wykonania 
a tak pożywne i zdrowe ...polecam!



Składniki:
(na 2 porcje)
 
100g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 dużą lub 2 małe cukinie
(ja wybrałam te z jasną skórką ale również można użyć cukinie 
bardziej popularną w naszym kraju z ciemną skórką)
1 zielona papryka
3-4 pomidory 
(można zastąpić pokrojonymi pomidorami z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz
zioła prowansalskie
olej rzepakowy 

ew. można dodać do tego dania soje 



  • Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni lub rondlu (aby wszystkie składniki nam się zmieściły) konieczna będzie przykrywka ponieważ danie to się dusi pod przykryciem!
  • Cebule pokrój w piórka a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę dodaj na patelnie, duś na małym ogniu i mieszaj do momentu zeszklenia cebuli;
  • Marchewki, cukinie (nie obierać), paprykę i pomidory umyj i pokrój;
  • Do uduszonej cebuli z czosnkiem dodaj marchewkę i przykryj na ok.8-10 minut, 
  • Jeżeli chcesz dodać soję aby wzbogacić danie dodaj ja w tym momencie!!!
  • Następnie cukinie, paprykę, kaszę jęczmienną oraz kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (ok. 50ml) podczas duszenia mieszaj od czasu do czasu przykryj na kolejne 8 minut;
  • Po tym czasie dodaj już ostatni składnik pomidory i przypraw solą, pierzem i ziołami prowansalskimi.
  • Duś pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie!!!

Danie udekoruj natką pietruszki dobrze umytą i grubo siekaną, która wzbogaci walory smakowe jak i witaminowe.







1 komentarz: