Okres wiosenny skłania do zmiany odżywiania się,
jak dla mnie to znaczy, na lżejszą z większą ilością świeżych warzyw a zamiast mięsa np. soje.
Ja tez tej tendencji uległam
...hmmm mam nadzieje, że na dłużej niż jedno danie ;-).
Tym razem przyrządziłam danie jednogarnkowe z kaszy jęczmiennej i cukinią a inaczej kabaczkiem.
Warzywo to jest bogate w witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole
mineralne (magnez, potas i żelazo), wpływają więc korzystnie na
odporność organizmu co szczególnie jest nam potrzebne wiosną.
Cukinia jest
niskokaloryczna, ma zaledwie 15 kcal na 100 g!!!!
Danie które przyrządziłam z tym dietetycznym warzywem jest bardzo proste i szybkie do wykonania
a tak pożywne i zdrowe ...polecam!
a tak pożywne i zdrowe ...polecam!
Składniki:
(na 2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 dużą lub 2 małe cukinie
(ja wybrałam te z jasną skórką ale również można użyć cukinie
bardziej popularną w naszym kraju z ciemną skórką)
1 zielona papryka
3-4 pomidory
(można zastąpić pokrojonymi pomidorami z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz
zioła prowansalskie
olej rzepakowy
ew. można dodać do tego dania soje
- Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni lub rondlu (aby wszystkie składniki nam się zmieściły) konieczna będzie przykrywka ponieważ danie to się dusi pod przykryciem!
- Cebule pokrój w piórka a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę dodaj na patelnie, duś na małym ogniu i mieszaj do momentu zeszklenia cebuli;
- Marchewki, cukinie (nie obierać), paprykę i pomidory umyj i pokrój;
- Do uduszonej cebuli z czosnkiem dodaj marchewkę i przykryj na ok.8-10 minut,
- Jeżeli chcesz dodać soję aby wzbogacić danie dodaj ja w tym momencie!!!
- Następnie cukinie, paprykę, kaszę jęczmienną oraz kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (ok. 50ml) podczas duszenia mieszaj od czasu do czasu przykryj na kolejne 8 minut;
- Po tym czasie dodaj już ostatni składnik pomidory i przypraw solą, pierzem i ziołami prowansalskimi.
- Duś pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie!!!
Ulala... jestem głodna :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jestem początkującą kucharką... Czy kaszę to wcześniej ugotowaną się dodaje czy ona się w tym daniu ugotuje?
OdpowiedzUsuń