poniedziałek, 18 lutego 2013

Puszysty omlet z warzywami



Dzisiaj przygotowałam omlet puszysty... Całą tajemnica puszystego omleta tkwi w ubiciu białek na sztywną pianę :-) Zdecydowanie preferuję taki omlet niż taki bez ubijania który dla mnie jest po prostu nierozdrobnioną jajecznicą mam nadzieje,że wiecie o co mi chodzi :-)

No cóż Ameryki nie odkryłam, ale pomyślałam, że powiem wam jaki omlet ja preferuję :-)

Składniki:

2 jajka
szczypta soli
pieprz oraz zioła do smaku

Warzywa w zależności od upodobań, np.:

1 średni pieczarka
1/4 papryki
(lub kilka piórek różnych papryk, aby było kolorowo)
kawałek kiełbasy lub plasterek szynki
1 mały ziemniak
1/4 małej cebuli



  • Wszystkie warzywa posiekaj drobno, kiełbasę lub szynkę pokrój na drobne kawałki;
  • Rozgrzej odrobinę oleju na patelni;
  • Wrzuć wszystkie pokrojone składniki;
  • Dopraw pieprzem i ziołami wedle uznania;
  • Przykryj patelnie przykrywką i duś na małym ogniu około 5 minut mieszając kilka razy;
  • Oddziel żółtka od białek;
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
  • Dodaj żółtka do piany i delikatnie wymieszaj łyżką;
  • Przełóż pianę wymieszaną z żółtkami na patelnie;
  • Rozsmaruj dokładnie przykrywając wszystkie uduszone wcześniej warzywa;
  • Przykryj przykrywką i smaż na małym ogniu każdą ze stron około 3-4 minut;


    Puszystego Omleta życzę :-)



1 komentarz:

  1. Chyba takiego czegoś szukałam :-)
    Pozdrawiam :-)
    http://falbankiigrzanki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń