Nie miałam pieczywa. Nie chciało mi się iść do sklepu. A potrzebowałam pieczywo na rano. No i tak zrobiłam najzwyklejsze w świecie bułeczki.
Smaczne...szczególnie gdy są jeszcze ciepłe :-)
Przyznam szczerze, że lubię proste i efektowne rozwiązania czy to w kuchni czy w innych sferach :-)
Składniki:
około 1oo ml wody około 100 ml mleka
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
10 g masła
350 g / okolo 3 szklanek mąki pszennej
około 1oo ml wody około 100 ml mleka
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
10 g masła
350 g / okolo 3 szklanek mąki pszennej
jajko do posmarowania
sezam, mak, pestki dyni etc.
sezam, mak, pestki dyni etc.
Ilość: około 8 średniej wielkości bułeczek
Temperatura: 200 stopni C
Czas: 10-15 minut
- Jeśli używasz drożdży instant tak jak ja... to sprawa jest bajecznie prosta :-)
- Do miski przesiej mąkę;
- Dodaj sól, drożdże oraz miękkie masło;
- Wszystko dokładnie wymieszaj;
- Dodaj powoli wodę oraz mleko w temperaturze pokojowej i wymieszaj dokładnie aż składniki połączą się;
- Ciasto będzie się nieco kleić(i tak ma być);
- Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce;
- Po około 2 godzinach szybko wyrób ciasto jeszcze raz;
- Uformuj bułki i pozostaw ponownie do wyrośnięcia(około 1/2 godziny);
- Posmaruj bułeczki żółtkiem i posyp wybranymi dodatkami(bardziej dla wyglądu niż z praktycznych względów...hm);
- Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut;
Życzę pokochania domowego pieczywa i ustanowienia nowej tradycji :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz