Dzisiaj prosty przepis. Szczególnie, że wykorzystuje do niego gotowe ciasto francuskie.
Ze standardowego ciasta francuskiego ze sklepu wychodzą mini palmiery, więc jeśli chcielibyście zrobić takie z prawdziwego zdarzenia to ja bym polecała zrobienie własnego ciasta francuskiego. Nie lada wyzwanie, ale jaka satysfakcja!!!
Na pewno zamieszczę przepis na ciasto francuskie na blogu... więc bacznie obserwujcie :-)
Do dzieła!!!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (standardowo 370g-400g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu
Ja dodałam również:
1/3 łyżeczki kardamonu
łyżeczka imbiru
Temperatura: 200 stopni
Czas: 15 minut
- Rozłóż ciasto francuskie;
- Wymieszaj cukier z cynamonem, kardamonem oraz imbirem;
- Posyp cisto francuskie mieszanką cukru i przypraw;
- Zwiń boki do środka tak aby spotkały się w połowie i utworzyły jakby dwie "rolady złączone jednym bokiem;
- Tak przygotowane ciasto pokrój w plastry o grubości około 1 cm;
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem pozostawiając spore odstępy pomiędzy palmierami;
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 16 minut;
- Po 8 minutach poodwracaj i piecz kolejne 8 minut;
- Wyjmij z piekarnika odczekaj tyle ile potrafisz wytrzymać i jedz!Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz