poniedziałek, 21 stycznia 2013

Palmiery


Dzisiaj prosty przepis. Szczególnie, że wykorzystuje do niego gotowe ciasto francuskie. 
Ze standardowego ciasta francuskiego ze sklepu wychodzą mini palmiery, więc jeśli chcielibyście zrobić takie z prawdziwego zdarzenia to ja bym polecała zrobienie własnego ciasta francuskiego. Nie lada wyzwanie, ale jaka satysfakcja!!!

Na pewno zamieszczę przepis na ciasto francuskie na blogu... więc bacznie obserwujcie :-)

Do dzieła!!!


Składniki:


1 opakowanie ciasta francuskiego (standardowo 370g-400g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu

Ja dodałam również:
1/3 łyżeczki kardamonu
łyżeczka imbiru

Temperatura: 200 stopni
Czas: 15 minut





  • Rozłóż ciasto francuskie;
  • Wymieszaj cukier z cynamonem, kardamonem oraz imbirem;
  • Posyp cisto francuskie mieszanką cukru i przypraw;
  • Zwiń boki do środka tak aby spotkały się w połowie i utworzyły jakby dwie "rolady złączone jednym bokiem;
  • Tak przygotowane ciasto pokrój w plastry o grubości około 1 cm;
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem pozostawiając spore odstępy pomiędzy palmierami;
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 16 minut;
  • Po 8 minutach poodwracaj i piecz kolejne 8 minut;
  • Wyjmij z piekarnika odczekaj tyle ile potrafisz wytrzymać i jedz!
    Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz