Dzisiaj coś prostego i efektownego, czyli babeczki z budyniem, owocami i galaretką.
Kupiłam foremki i nie mogłam się powstrzymać, aby przygody z nimi nie zacząć od właśnie tego deseru.
Na dole posta wersja walentynkowa, czyli po prostu w kształcie serca. Jeśli jesteście bardziej patriotycznie nastawieni do kwestii świąt i być może nie obchodzicie walentynek to polecam panom zropienie takiego przysmaku na dzień kobiet. :-)
Co wy na to?
Ciasto:
300-350 g mąki,
200 g masła,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 budyń,
1 galaretka,
1 owoce,
Temperatura: 180 stopni
Czas: około 10 minut
Galaretka oraz owoce wedle uznania. Ja akurat tym razem wybrałam galaretkę cytrynową, pomarańcze oraz papaje. Wyszło może trochę mono kolorystycznie, ale i tak wyglądało dosyć imponująco.
- W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, następnie dodaj masło oraz żółtko i wyrób ciasto;
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub na oprószonym mąką blacie, a jak wolisz możesz po prostu wykleić foremki (uprzednio wysmarowane tłuszczem) ciastem;
- Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem;
- Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10 minut
- W między czasie przygotuj budyń zgodnie z instrukcją oraz galaretkę z nieco mniejszą ilością wody;
- Obierz owoce i pokrój na odpowiednie kawałki; w przypadku owoców cytrusowych warto podzielić je na cząstki, a następnie obrać z błonki;
- Wyjmij foremki z piekarnika, a następnie babeczki z foremek i pozostaw do wystygnięcia;
- Gdy babeczki oraz budyń będą chłodne napełnij babeczki budyniem,;
- Poukładaj owoce na budyniu;
- Gdy galaretka będzie chłodna i zacznie tężeć nałóż warstwę galaretki n babeczki dokładnie pokrywając budyń oraz owoce;
Ohhh... ale musi byc pychota uwielbiam tego typu desery ...mniam... Ale mam zdolną sistrę, tylko zastanawiające dlaczego zawsze jak wyjezdza robi takie smakołyki?
OdpowiedzUsuńAle pyszne... :)
OdpowiedzUsuń