środa, 5 grudnia 2012

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i majerankiem


Może nie ja pierwsza, ale takich wcześniej nie jadłam. Pomyślałam będzie inaczej i tak po polsku. Kasza gryczana, majeranek... mmm...

Smacznego :-)

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 kg chudej mielonej wieprzowiny
1 jajka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
majeranek
sól i pieprz
oliwa z oliwek/masło do smażenia


  • kaszę gryczaną ugotuj na "sypko" odstaw do wystygnięcia;
  • posiekaj cebule, czosnek potrzyj na tarce z małymi oczkami;
  • do miski wrzuć wszystkie składniki, 
  • dopraw dużą ilością majeranku oraz solą i pieprzem do smaku;
  • wymieszaj dokładnie; 
  • uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej;
  • smaż na patelni najlepiej na maśle, aby były bardziej aromatyczne;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz