Grudzień się zaczął a wraz z nim nastrój przed świąteczny. A, że jeszcze mi zostało kilka dyń to postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym. I tak w ten sposób upiekłam ciasto z dyni z przyprawą do pierników. Przyprawę zrobiłam sama i dlatego też ciasto okazało się bardzo aromatyczne.
Składniki:
2 szkl ugotowanej dyni
4 jajka
2,5 szkl cukru
szkl oleju
2 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka soli
masło i bułka tarta do formy
Czas: 60 minut
Temperatura: 160 stopni
- ugotuj dynię;
- zrób z dynii puree;
- utrzyj żółtka z 2 szklankami cukrem;
- dodaj dynię, olej, przyprawę do pierników i całość dokładnie wymieszaj;
- ubij białka powoli dodając powoli około pół szklanki cukru;
- dodaj masę dyniową i wymieszaj;
- dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj;
- przelej ciasto do uprzednio wysmarowanej formy masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą;
- piecz ciasto w temperaturze 160 stopni przez 1-1,5 godziny;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz