piątek, 30 listopada 2012

Dynia marynowana



Dzisiaj patrze w kalendarz, a tutaj...! Co...? 30 listopada!
 No to pomyślałam ostatni dzwonek na post z dynią(choć możliwe, że pokuszę się na jeszcze jeden niebawem. Zamieszczam przepis na marynowaną dynie... być może niezbyt nowatorski, ale za to sprawdzony. Stosowany wiele lat przez naszą mamę.


Składniki:
2 kg dyni
0,5 litra octu 6%
80 dag cukru
8-10 goździków
kawałek cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego


Sposób przygotowania:

  • Obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę dynię;
  • Cukier rozpuść w 3/4 litra wody;
  • Ugotuj z przyprawami;
  • Na wrzący syrop wrzuć dynię i gotuj aż będzie szklista;
  • Uważaj, aby jej nie rozgotować;

  • Wyparz słoiki oraz przykrywki;
  • Wytrzyj ścierką do sucha;

  • Gotową dynię wyjąć łyżką cedzakową;
  • Do zalewy wlej ocet i zagotuj;
  • Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach;
  • Owiń słoiki w gruby ręcznik lub koc i pozostaw do wystygnięcia;

Tradycyjnie i smacznie....mmmm!!!






4 komentarze:

  1. Ten ostatni słoiczek wygląda jak na prezent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha...otóż tak to był jeden z pomysłów, ale zobaczymy czy dojdzie do skutku. Ponieważ miał być to zestaw różności, a nie tylko jedna dynia.
      :-)

      Usuń
  2. No to juz wiem co dostane pod choinkę ;-).
    A tak na marginesie ale mam siostrę zdolniachę!

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż dostało się w genach to co najlepsze... skromnie mówiąc :-) Ale Tobie też nic nie brakuje Kinka :-)

    OdpowiedzUsuń