Dzisiaj sernik, który wychodzi najlepiej gdy od początku do końca jest przygotowany własnoręcznie. Najlepiej więc kupić ser biały i samemu go zmielić oraz zrobić własną masę makową.
Dużo zachodu, ale jaki efekt... palce lizać.
Składniki:
1 kg sera białego
(najlepiej zmielonego, ja użyłam zwykłego i też wyszedł pyszny;
(najlepiej zmielonego, ja użyłam zwykłego i też wyszedł pyszny;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny;
1 szklanki cukru;
5 jajek;
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
1/3 szklanki śmietany kremówki - 36%
Masa makowa z czekoladą:
375g masy makowej
(z moją masą makową nie potrzeba dodawać dodatkowego cukru);
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
3 jajka;
1/3 szklanki śmietany kremówki - 36%;
do 100g gorzkiej czekolady;
Temperatura: 180+140stopni
Czas: 15+60 min
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż ser, mąkę i skórkę. Połącz dokładnie wszystkie składniki;
- Powoli dodawaj małe porcje cukru mieszając dokładnie;
- Kolejno dodaj jajka mieszając dokładnie;
- Dodaj ekstrakt z wanilii i śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj;
- Przełóż masę serową do tortownicy;
- W misce umieść masę makową oraz mąkę i dokładnie połącz składniki;
- Kolejno dodaj jajka mieszając dokładnie;
- Dodaj śmietanę kremówkę i ponownie dokładnie wymieszaj;
- Posiekaj gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj z masą makową;
- Masę makową wyłóż na wierzch sernika i wymieszaj delikatnie, aby nasze dwie warstwy się nieco wymieszały;
- Piecz sernik w kąpieli wodnej, czyli wstaw blachę z sernikiem w większą blachę, którą następnie napełnij do połowy gorącą wodą; ta metoda spowoduje,ze sernik będzie kremowy i delikatny;
- Sernik wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni;
- Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez następne 60 minut;
- Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku;
- Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin i...
...VOILA!!! Gotowy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz