poniedziałek, 19 listopada 2012

Grzanki z bekonem i jajem


Często mam problem z pomysłem na smaczne i ciepłe śniadanie. A wiem, że jest to najważniejszy posiłek dnia więc powinien być smaczny, pożywny ...i jak dla mnie ciepły. 

Grzanki z bekonem i jajem tak prosty do przyrządzenia i pyszny początek dnia, dość kaloryczny ale w jesienno-zimowym okresie możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na taki rarytas.


Składniki:
(dla 2 osób)

2-3 duże kromki dowolnego chleba (najlepiej żytni)
4-6 plastrów wędzonego bekonu
2-3 jaja
parę listków sałaty
zioła prowansalskie
pieprz


  • Plastry bekonu smażymy na patelni (najlepiej teflonowej wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu).
  • Na tłuszczu z bekonu usmażyć jaja sadzone z odrobiną pieprzu i ziół prowansalskich.Każde jajo smażymy osobno!
  • Kromki chleba podpiec w tosterze a listki sałaty umyć.
  • Układamy: kromka chleba, dowolna ilość salaty w zależności od gustu, 2 plastry bekonu i jajo, można dodać na wierzch plaster pomidora, ketchup lub inny ulubiony sos do kanapek  ...śniadanie gotowe!
Smacznego!



4 komentarze:

  1. HAHAHA, Karola, chyba miałyśmy wczoraj jakieś telepatyczne przekazy :)))) Bo ja po powrocie z pracy na późny podwieczorek zrobiłam sobie dokładnie takie "angielskie śniadanie"
    Całuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, czyli więzy rodzinne dają o sobie znać ;-).
    Całuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego, ale bardzo lubię grzanki i dość często je dodaję do potraw. Ostatnio nawet sprawiłam sobie nowy toster https://duka.com/pl/agd/tostery i to właśnie dzięki niemu codziennie u mnie w domu są tosty na kolację. Jeśli nie mam np. grzanek do zupy to wtedy robię tosty i je również mogę wrzucić do zupki :)

    OdpowiedzUsuń