środa, 10 października 2012

Witaminowa sałatka z kurczakiem


Staram się dostarczać organizmowi naturalnych witamin w postaci świeżych warzyw wiec dość często jem sałatki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem podam bardzo prosty przepis na sałatkę pekińską ze świeżymi warzywami i kurczakiem. 

W zależności od upodobań smakowych można zamiast kurczaka 
dodać smażony boczek, szynkę lub fetę.


Składniki: 
(na dwie porcje)

1 duża pierś z kurczaka
1/2 sałaty pekińska ok. 6-7 liści
1/2 ogórka wężowego lub 2 ogórki gruntowe
1 mała lub 1/2 dużej papryki czerwonej
kukurydzy (według uznania)
oliwek zielonych (według uznania)
dymka
olej 
czosnek 
zioła prowansalskie 
sól

Sos:
 4 łyżki oliwy z oliwek
1 czosnek
1 łyżeczka musztardy 
zioła prowansalskie 
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier
 odrobina wrzącej wody 



  • Myjemy dokładnie sałatę, paprykę, ogórek, dymkę, osączamy a następnie kroimy.
  • Myjemy pierś z kurczaka i kroimy w kostkę 
  • Do kurczaka dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie i odrobinę soli mieszając wszystko dokładnie.
  • Kurczaka smażymy na małej ilości oleju.
  • Na dwóch dużych talerzach rozkładamy po kolei pokrojoną sałatę, ogórek, paprykę, oliwki, kukurydze, dymkę oraz usmażonego kurczaka.
 Przyrządzenie sosu:
  •  Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny dodajemy zmiażdżony czosnek, musztardę, zioła prowansalskie, pieprz sól i cukier  , wszystko dokładnie mieszając
  • Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy "kapkę" wrzącej wody; energicznie mieszamy do powstania galarety z sosu.
Przygotowane danie polewamy równomiernie sosem i gotowe.  

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. U....śliczne kolorki. Pewnie pyszna, aż mi ślinka leci...MNIAM!

    OdpowiedzUsuń