Staram się dostarczać organizmowi naturalnych witamin w postaci świeżych warzyw wiec dość często jem sałatki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem podam bardzo prosty przepis na sałatkę pekińską ze świeżymi warzywami i kurczakiem.
W zależności od upodobań smakowych można zamiast kurczaka
dodać smażony boczek, szynkę lub fetę.
dodać smażony boczek, szynkę lub fetę.
Składniki:
(na dwie porcje)
1 duża pierś z kurczaka
1/2 sałaty pekińska ok. 6-7 liści
1/2 ogórka wężowego lub 2 ogórki gruntowe
1 mała lub 1/2 dużej papryki czerwonej
kukurydzy (według uznania)
oliwek zielonych (według uznania)
dymka
olej
czosnek
zioła prowansalskie
sól
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 czosnek
1 łyżeczka musztardy
zioła prowansalskie
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier
odrobina wrzącej wody
- Myjemy dokładnie sałatę, paprykę, ogórek, dymkę, osączamy a następnie kroimy.
- Myjemy pierś z kurczaka i kroimy w kostkę
- Do kurczaka dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie i odrobinę soli mieszając wszystko dokładnie.
- Kurczaka smażymy na małej ilości oleju.
- Na dwóch dużych talerzach rozkładamy po kolei pokrojoną sałatę, ogórek, paprykę, oliwki, kukurydze, dymkę oraz usmażonego kurczaka.
- Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny dodajemy zmiażdżony czosnek, musztardę, zioła prowansalskie, pieprz sól i cukier , wszystko dokładnie mieszając
- Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy "kapkę" wrzącej wody; energicznie mieszamy do powstania galarety z sosu.
Smacznego!!!
U....śliczne kolorki. Pewnie pyszna, aż mi ślinka leci...MNIAM!
OdpowiedzUsuń