piątek, 19 października 2012

Gotowany indyk pod chrzanową pierzynką






Ciągle smażymy, pieczemy lub dusimy  ...a czemu nie ugotować mięsa... 
mamy wtedy dwa w jednym rosół lub podstawę do przeróżnych innych pysznych, zdrowych zup a poza tym smakowite, delikatne a zarazem dietetyczne mięso.

Ostatnio ugotowałam nogę indyka wyszła naprawdę smaczna dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.

Składniki:
(na dwie porcje)
noga indyka  
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz 

Sos chrzanowy: 
2 łyżki masła
1 łyżka mąki 
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki wywaru z mięsa z indyka
cukier
sól 


  • Mięso dokładnie umyć i oczyścić.
  • Wsadzić do odpowiednio dużego garnka aby cała noga się zmieściła i była przykryta wodą.
  • Wstawiamy garnek na ogień i po czasie zagotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Przyrządzanie sosu:
  • W rondelku stopić masło, dodać mąkę, chwilkę smażyć, cały czas mieszając. 
  • Po chwili powoli rozprowadzić pół szklanki rosołu z gotowania mięsa, mieszamy aby grudki się nie zrobiły.
  • Dodać chrzan, przyprawić solą i cukrem, cały czas mieszamy. 
  • Na koniec wlać śmietanę, wymieszać, chwilkę podgrzewać.
 Mięso indycze obrać ze skóry podzielić na dwie porcje, położyć na talerze i polać sosem. Gotowe!

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz