Ciągle smażymy, pieczemy lub dusimy ...a czemu nie ugotować mięsa...
mamy wtedy dwa w jednym rosół lub podstawę do przeróżnych innych pysznych, zdrowych zup a poza tym smakowite, delikatne a zarazem dietetyczne mięso.
Ostatnio ugotowałam nogę indyka wyszła naprawdę smaczna dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.
Składniki:
(na dwie porcje)
noga indyka
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz
Sos chrzanowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki wywaru z mięsa z indyka
cukier
sól
- Mięso dokładnie umyć i oczyścić.
- Wsadzić do odpowiednio dużego garnka aby cała noga się zmieściła i była przykryta wodą.
- Wstawiamy garnek na ogień i po czasie zagotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
- W rondelku stopić masło, dodać mąkę, chwilkę smażyć, cały czas mieszając.
- Po chwili powoli rozprowadzić pół szklanki rosołu z gotowania mięsa, mieszamy aby grudki się nie zrobiły.
- Dodać chrzan, przyprawić solą i cukrem, cały czas mieszamy.
- Na koniec wlać śmietanę, wymieszać, chwilkę podgrzewać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz