Niedawno nazbierałam jeżyny ostatnie już w tym roku i aby ten smak pozostał na dłużej, postanowiłam zrobić z nich parę słoiczków dżemu. Można go dodawać do ciast lub ciasteczek jak również smakować ze świeżym chlebem lub bułeczkami. Ja uwielbiam go jeść z białym serem ...mmmhhh pycha!
Dodałam mało cukru aby dżem móc dodać do ciast poza tym wolę kwaskowaty smak prawdziwego domowego dżemu.
Przepis naprawdę bardzo prosty choć pracochłonny.
Składniki:
2 kg jeżyn
0,5 kg cukru
- Myjemy dokładnie jeżyny następnie wsadzamy do garnka oraz dolewamy troszeczkę wody aby owoce nie przywarły do dna garnka.
- Gotujemy pod przykryciem do rozgotowania.
- Powstałą masę należy przetrzeć przez sito, przy czym zostawić ok. szklanki nie przetartych owoców.
- Łączymy owoce, dodajemy cukier i nadal gotujemy od czasu do czasu mieszając od dna garnka.
- Gotować ok.1 godziny aby woda odparowała i powstała gęstsza masa. Pamiętamy o mieszaniu!!!
- Słoiki i zakrętki wyparzyć - wysuszyć!
- Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 15 min.
Buraczki...? Owoce leśnie....? hokus pokus i pyszny dżemik :)
OdpowiedzUsuń