Nie dawno w ramach letnich nastrojów kupiłam dużą ilość koperku. I dodawałam i dodaję go do wszystkiego... jeszcze mi się nie znudziło :-)
Jednym z dań które przygotowałam dodając do niego niewiarygodne ilości koperku były kotlety mielone z baraniny z ryżem i koperkiem.
Wyszły pyszne i wiem, że pojawią się w mojej kuchni jeszcze nie raz.
Składniki:
500 gram mielonej baraniny
1szklanka ryżu
2 jajka
cebula
1 ząbek świeżo startego czosnku
duuużo koperku(wedle uznania)
sól i pieprz do smaku
- Ryż ugotuj na lekko twardo.?
- Do miski wrzuć mięso mielone, ktore nastepnie posiekaj nożem lub widelcem jak wolisz, żeby nie tworzyły się grudy :-)
- Dodaj reszte skladników i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ja dodałam bardzo dużo pieprzu i było pyszne, ale to juz według uzania.
- Uformuj kotlety w dłoniach lub za pomocą dwóch łyżek.
- Rozgrzej patelnie z niewielką ilością oleju i smaż kotlety z obu stron pod przykrywką.
- Mam nadzieje,ze wam też zasmakują :-)
Zapowiada się smakowicie ...napewno w krótce przetestuje Asieńko!
OdpowiedzUsuń