wtorek, 19 czerwca 2012

Chapati albo roti jak kto woli



Skladniki:


2 szkl.maki pelnoziarnistej
woda
(zastapienie wody jogurtem lub mlekiem spowoduje,ze chlebki beda bardzo miekkie)
sól do smaku
2 lyzki oleju roslinnego lub slonecznikowego

Porcja: 12 sztuk
Czas: zrobienie jednego chapati od poczatku do konca zajmuje 1,5-2 minut :-)


Chapati nie sa trudne do wykonania, ale na pewno zrobienie ich kilka razy pomaga..."Nauka czyni mistrza".

  • Wymieszaj i dokladnie zagniec ciasto;
  • Odstaw na okolo pol godziny w miare cieple miejsce i przykryj bawelniana sciereczka;
  • Podziel ciasto na 12 malych porcji;
  • Formuj kulki i rozwlakowuj tak amy powstaly cienkie, okragle placki;
  • Rozgrzej patelnie bez zadnego tluszczu nastepnie podsmazaj z jednej i z drugiej strony delikatnie przcikajac do patelni za pomoca szpatulki, szczegolnie brzegii;


GOTOWE  do spozycia z jednym z dan z Indii, ktore na pewno niebawem opublikuje
 :-)

1 komentarz: