Skladniki:
2 szkl.maki pelnoziarnistej
woda
(zastapienie wody jogurtem lub mlekiem spowoduje,ze chlebki beda bardzo miekkie)
(zastapienie wody jogurtem lub mlekiem spowoduje,ze chlebki beda bardzo miekkie)
sól do smaku
2 lyzki oleju roslinnego lub slonecznikowego
Porcja: 12 sztuk
Czas: zrobienie jednego chapati od poczatku do konca zajmuje 1,5-2 minut :-)
Chapati nie sa trudne do wykonania, ale na pewno zrobienie ich kilka razy pomaga..."Nauka czyni mistrza".
- Wymieszaj i dokladnie zagniec ciasto;
- Odstaw na okolo pol godziny w miare cieple miejsce i przykryj bawelniana sciereczka;
- Podziel ciasto na 12 malych porcji;
- Formuj kulki i rozwlakowuj tak amy powstaly cienkie, okragle placki;
- Rozgrzej patelnie bez zadnego tluszczu nastepnie podsmazaj z jednej i z drugiej strony delikatnie przcikajac do patelni za pomoca szpatulki, szczegolnie brzegii;
GOTOWE do spozycia z jednym z dan z Indii, ktore na pewno niebawem opublikuje
:-)
Schrupała bym takie chlebki ...mniamm...
OdpowiedzUsuń