poniedziałek, 11 czerwca 2012

Bakłażan faszerowany



Bardzo lubię bakłażany, można z nich zrobić tak wiele dań na wiele sposobów. Są smakowite chyba w każdej kompozycji i tak łatwe do przyrządzenia. Nalezy jedynie pamietać o odpowiednim przygotowaniu bakłażana do kolejnych etapów.



Składniki:
2 duże bakłażany
1 duza cebula
4-6 plastrów bekonu 
1 papryka zielona
1 mała puszka kukurydzy
pół szklanki ryżu
2 mozzarelle
2 ząbki czosnku 
pęczek koperku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej rzepakowy



  • Umyte bakłażany przeciąć na pół (zielone ogonki odciąć i wyrzucić). Bakłażany wydrążyć ok. 0,5 cm od krawędzi. Uważać aby nie przebić warzywa, bo farsz wyleci!!! Łupiny z bakłażana posolić i odłożyć na sito. Farsz pokroić na mniejsze kawałki również posolić i odstawić w miseczce.
  • Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, dodać drobno pokrojoną cebule, po zeszkleniu dodać pokrojony w kostkę bekon ...podsmażyć.
  • Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz przepłukany i odsączony farsz z bakłażana, przykryć i dusić ok.10min, od czasu do czasu mieszając.
  • Dosypać ryżu ...jeżeli nie powstało za dużo płynu z warzyw podczas duszenia, dolać trochę wody aby ryż mógł go wchłonąć. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz zmiażdżonym czosnkiem. Mieszamy i przykrywamy na kolejne 10-13 min w zależności od ryżu.
  • Pod koniec dodać kukurydze wraz z posiekanym koperkiem, wymieszać i przykryć na parę chwil.
  • Wcześniej opłukane i odsączone łódeczki z bakłażana nafaszerować przygotowanym farszem. Bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika 180C, piec 45min.
  • Mozzarelle pokroić w plastry i ułożyć na bakłażany ok 10-15 minut przed końcem pieczenia.
 Smacznego!!!

1 komentarz: