niedziela, 10 czerwca 2012

Buleczki cynamonowe




Na pewno wiele z was probowalo buleczki cynamonowe. Sa pyszne i nadaja sie na sniadanie jak rowniez na deser. Pewnie ktores z was przymierzalo sie nawet do ich wykonania jednak przepis w zwiazku z zawartoscia drozdzy wydawal sie zbyt pracochlonny i skomplikowany. Otoz mam dla was dobra wiadomosc... nie sa skomplikowane, a jesli zaopatrzycie sie w drozdze instant to okaza sie bajecznie proste.

Do dziela :-) 

Skladniki:


Ciasto drozdzowe:


3 szkl. maki
3 lyzki cukru
1 szkl. mleka
2,5 lyzeczki suchych drozdzy instant
60 gram roztopionego masla

Co do srodka:


1,5 lyzeczki cynamonu
1/3 szkl. brazowego cukru,
(smakuje lepiej, ale nie jest obowiazkowy mozna uzyc zwlykly)
1/2 szkl. rodzynek

Temperatura: 175 stopni C
Czas: 25 minut


Na poczatku wyrob ciasto drozdzowe, jesli uzywasz drozdzy instant tak jak ja to poprostu wymieszaj wszystkie suche skladniki razem, a nastepnie dodaj mleko oraz rozpuszczone maslo.

UWAGA! 

Ja znam trzy rodzaje drozdzy. Moze jest ich wiecej, ale ja sie jeszcze nie natknelam. 

swieze - najlepsze, ale i najbardziej pracochlonne;

drozdze suche - szybkiej aktywacji wymagajace rozpuszczenia w cieplym mleku i odczekania do wyrosniecia ;

oraz

drozdze instant - czyli drozdze dla leniwych ktorych uzywam ja; wystarczy wzucic do innych skladnikow, wymieszac i juz;


  • Gdy ciasto jest juz wyrobione, uformuj kule i wloz ja do czystej miski wysmarowanej uprzednio olejem, przykryc i wstawic do lodowki (najlepiej) na noc;

  • Nastepnego dnia wyjmij ciasto z lodowki, szybko wyrob ponownie i uformuj kule - zawin w folie i odstaw na okolo 30 minut;

  • Rozwalkuj ciasto na prostokat o grubosci okolo 5 mm;

  • Wierzch powstalego prostokata posmaruj roztopionym maslem i posyp brazowym cukrem, cynamonem oraz rodzynkami;

  • Zawin ciasto w rolade;


  • Pokroj na plastry o grubosci 2-3 centymetrow;

  • Uloz w formie zostawiajac spore odstepy miedzy buleczkami, aby swobodnie mogly wyrosnac. Ja zostawilam 2,5cm,ale mysle ze mogloby byc 3,5 cm;



  • Posmaruj oliwa, przykryj czysta plucienna sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 1,5-2 godziny. Moje wyrosly ekspresowo, wiec radze zagladac jesli wam sie spieszy tak jak mi ;-)

  • Gdy buleczki wyrosna na tyle duze,ze sie polacza wstaw je do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika na  okolo 25 minut.



Voilà...!!! :-)


1 komentarz: