Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Wiekszosc z nas mase makowa kupuje, a po co jak jej zrobienie jest bajecznie proste. Oczywiscie sa rozne przepisy na mase makowa, jedne bardziej skomplikowane drugie mniej. Ten jest prosty i szybki.
Mysle,ze robienie masy makowej samemu w domu jest swietna alternatywa dla alergikow, np. takich jak my uczulonych na orzechy, poniewaz wieksosc gotowych mas makowych zawiera bakalie.
Do dziela...!!!
Składniki:
1,5 szklanki maku
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
duża łyżka masła
0,5 szk rodzynek
0,5 szk skórki pomarańczowej
0,5 kostki roztopionego masła
sok z cytryny do smaku
2-3 łyżki miodu
- Mak dokładnie wypłucz, zalej szklanka goracego mleka i gotuj przez około 20 minut;
- Gdy mak stanie sie miekki - odcedz. Najlepiej jesli go rozdobnisz mikserem, ale ja z
lenistwa ten krok ominelam i tez wyszlo pyszne; - W 0,5 skl. mleka rozmieszaj budyn;
- W garnuszku roztop maslo, nastepnie dodaj pozostale mleko, cukier oraz mak;
- Wymieszaj dokladnie skladniki, a nastepnie dodaj rozmieszany budyn, rodzynki,
skórke pomaranczowa; - Na koniec do smaku dodaj miod oraz cytryne;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz