środa, 6 czerwca 2012

Masa makowa




Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Wiekszosc z nas mase makowa kupuje, a po co jak jej zrobienie jest bajecznie proste. Oczywiscie sa rozne przepisy na mase makowa, jedne bardziej skomplikowane drugie mniej. Ten jest prosty i szybki.

Mysle,ze robienie masy makowej samemu w domu jest swietna alternatywa dla alergikow, np. takich jak my uczulonych na orzechy, poniewaz wieksosc gotowych mas makowych zawiera bakalie.


Do dziela...!!!

Składniki:

1,5 szklanki maku

1,5 szklanki cukru

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

duża łyżka masła

0,5 szk rodzynek

0,5 szk skórki pomarańczowej

0,5 kostki roztopionego masła

sok z cytryny do smaku

2-3 łyżki miodu


  • Mak dokładnie wypłucz, zalej szklanka goracego mleka i gotuj przez około 20 minut;
  • Gdy mak stanie sie miekki - odcedz. Najlepiej jesli go rozdobnisz mikserem, ale ja z
    lenistwa ten krok ominelam i tez wyszlo pyszne;
  • W 0,5 skl. mleka rozmieszaj budyn;
  • W garnuszku roztop maslo, nastepnie dodaj pozostale mleko, cukier oraz mak;
  • Wymieszaj dokladnie skladniki, a nastepnie dodaj rozmieszany budyn, rodzynki,
    skórke pomaranczowa;
  • Na koniec do smaku dodaj miod oraz cytryne;





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz