środa, 23 maja 2012

Pieczone baklazany z pomidorami i parmezanem





Dzisiaj chcialam wam zaproponowac zdrowe i stosunkowo szybkie danie wegetarianskie. Wydawaloby sie ze bez miesa nie da rady sie najesc, a jednak sie da.

Zapraszam do komentowania :-)

Skladniki:



2 zabki czosnku (zgniecione)
6 lyzek stolowych oliwy z oliwek
2 x 400g pomidorow z puszki (posiekane)
2 lyzki stolowe przecieru pomidorowego
4 baklazany (pokrojone w 5mm plastry)
85g parmezanu
20g bazyli
1 jajko (utarte)





  • Nagrzej piekarnik do 200C. 
  • W rondlu wymieszaj czosnek i oliwe z oliwek. Gotuj na duzym ogniu przez 3 minuty.
  • Nastepnie dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 8 minut mieszajac. Na koniec dodaj przecier pomidorowy.


  • W miedzyczasie pokroj baklazany w plastry i smaz na patelni przez okolo 5-7 minut, az stana sie brazowe zmiekna. W poowie smazenia przewroc na druga strone.
  • Nastepnie zdejmij na papaier i podsma reszte baklazanow.


  • Gdy baklazany sa gotowe zacznij nakladac warstwami ( tak jak w lasagne)skladniki w zaroodpornym naczyniu.
  • Na dnie poloz plastry baklazana i polej je sosem. Nastepnie posyp parmezanem, bazylia oraz przyprawami.
  • Powtorz nakladanie warstw az do wykozystania wszystkich skladnikow.
  • Na koniec polej jajkiem, posyp parmezanem. Piecz przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz