Dzisiaj chcialam wam zaproponowac zdrowe i stosunkowo szybkie danie wegetarianskie. Wydawaloby sie ze bez miesa nie da rady sie najesc, a jednak sie da.
Zapraszam do komentowania :-)
Zapraszam do komentowania :-)
Skladniki:
2 zabki czosnku (zgniecione)
6 lyzek stolowych oliwy z oliwek
2 x 400g pomidorow z puszki (posiekane)
2 lyzki stolowe przecieru pomidorowego
4 baklazany (pokrojone w 5mm plastry)
85g parmezanu
20g bazyli
1 jajko (utarte)
1 jajko (utarte)
- Nagrzej piekarnik do 200C.
- W rondlu wymieszaj czosnek i oliwe z oliwek. Gotuj na duzym ogniu przez 3 minuty.
- Nastepnie dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 8 minut mieszajac. Na koniec dodaj przecier pomidorowy.
- W miedzyczasie pokroj baklazany w plastry i smaz na patelni przez okolo 5-7 minut, az stana sie brazowe zmiekna. W poowie smazenia przewroc na druga strone.
- Nastepnie zdejmij na papaier i podsma reszte baklazanow.
- Gdy baklazany sa gotowe zacznij nakladac warstwami ( tak jak w lasagne)skladniki w zaroodpornym naczyniu.
- Na dnie poloz plastry baklazana i polej je sosem. Nastepnie posyp parmezanem, bazylia oraz przyprawami.
- Powtorz nakladanie warstw az do wykozystania wszystkich skladnikow.
- Na koniec polej jajkiem, posyp parmezanem. Piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz