środa, 16 maja 2012

Curry z batatow i soczewicy





Dzisiaj nieco egzotycznie...
Jak to powiedzialam Karolince lubie eksperymentowac i gotowac cos z nieznanego, zeby nie bylo porownania. Chyba eksperymenty lepiej mi wychodza niz tradycyjne polskie potrawy. To dzialka Karoliny... wymyslnie udekorowane torty rowniez.

Skladniki:

  • 1 lyzeczkaa oleju roslinnego
  • 100g batatow(slodkich ziemniakow mozna je zastapic zwyklymi ziemniakami i tez bedzie smaczne)
  • 75g ziemniakow
  • 1 mala cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 swierze zielone chilli (czerwone suche...tez dodalo smaku)
  • 1/2 imbiru (moze byc swiezy)
  • 55g zieonej soczewicy (tutaj rowniez mozna uzyc innego rodzaju soczewicy)
  • 75-100ml wywaru z warzyw
  • pieprz
  • 1/2 lyzeczki garam masala(przyprawa) stworze osobny post na temat tej przyprawy i jak ja skomponowac samemu :-)
  • 1 lyzka stolowa jogurtu naturalnego
  • ryz basmati(najlepszy,ale kazdy inny tez mozna uzyc :-)


  • Obierz ziemniaki i babaty nastepnie pokroj na male kawalki.
  • Ziemniaki ugotuj w wodzie tak aby byly lekko twarde.


  • Na rozgrzana patelnie z olejem roslinnym wrzucamy uprzednio pokrojone bataty. Podsmarzamy, tak dlugo az wszystkie zmienia nieco kolor i zmiekna. Okolo 5 minut.





  • Zdejmij mikkie bataty z patelni.

Polecam ryz basmati. Pelnowartosciowy, czyli zdrowy oraz smaczny.
  • Na patelnie wrzuc drobno pokrojona cebule i smaz az sie zeszkli.
  • Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli oraz imbir i mieszaj przez minute.
  • Wrzuc bataty, ziemniaki, soczewice, polowe wywaru z warzyw, pieprz oraz garam masala.
  • Wymieszaj dobrze, przykryj i dus na malym ogniu przez okolo 20 minut. Dodawaj wywar po trochu.



  • Na koniec dodaj jogurt.
  • Podawaj z swizo ugotowanym ryzem.

Polecam ryz basmati. pelnowartosciowy, czyli zdrowy oraz smaczny.

SMACZNEGO eksperymentowania :-)

1 komentarz: