Dzisiaj nieco egzotycznie...
Jak to powiedzialam Karolince lubie eksperymentowac i gotowac cos z nieznanego, zeby nie bylo porownania. Chyba eksperymenty lepiej mi wychodza niz tradycyjne polskie potrawy. To dzialka Karoliny... wymyslnie udekorowane torty rowniez.
Skladniki:
- 1 lyzeczkaa oleju roslinnego
- 100g batatow(slodkich ziemniakow mozna je zastapic zwyklymi ziemniakami i tez bedzie smaczne)
- 75g ziemniakow
- 1 mala cebula
- 1 zabek czosnku
- 1 swierze zielone chilli (czerwone suche...tez dodalo smaku)
- 1/2 imbiru (moze byc swiezy)
- 55g zieonej soczewicy (tutaj rowniez mozna uzyc innego rodzaju soczewicy)
- 75-100ml wywaru z warzyw
- pieprz
- 1/2 lyzeczki garam masala(przyprawa) stworze osobny post na temat tej przyprawy i jak ja skomponowac samemu :-)
- 1 lyzka stolowa jogurtu naturalnego
- ryz basmati(najlepszy,ale kazdy inny tez mozna uzyc :-)
- Obierz ziemniaki i babaty nastepnie pokroj na male kawalki.
- Ziemniaki ugotuj w wodzie tak aby byly lekko twarde.
- Na rozgrzana patelnie z olejem roslinnym wrzucamy uprzednio pokrojone bataty. Podsmarzamy, tak dlugo az wszystkie zmienia nieco kolor i zmiekna. Okolo 5 minut.
- Zdejmij mikkie bataty z patelni.
Polecam ryz basmati. Pelnowartosciowy, czyli zdrowy oraz smaczny.
- Na patelnie wrzuc drobno pokrojona cebule i smaz az sie zeszkli.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli oraz imbir i mieszaj przez minute.
- Wrzuc bataty, ziemniaki, soczewice, polowe wywaru z warzyw, pieprz oraz garam masala.
- Wymieszaj dobrze, przykryj i dus na malym ogniu przez okolo 20 minut. Dodawaj wywar po trochu.
- Na koniec dodaj jogurt.
- Podawaj z swizo ugotowanym ryzem.
Polecam ryz basmati. pelnowartosciowy, czyli zdrowy oraz smaczny.
Smaczna i słodka odmiana ziemniaczków
OdpowiedzUsuń