Witam...wcale nie robilam dzisiaj chalki, ale stwierdzilam czemu by nie zamiescic czegos co jakisz czas temu zrobilam. Moja chalka wyszla bardzo dorodna, ale i pyszna :-)
Oczywiscie polecam chalke z dzemem. Banal... ale jaki dobry :-)
Skladniki:
- 550g maki pszennej
- 40 g drozdzy
- 1 lyzeczka soli
- 1/2 szkl mleka
- 1 duze jajko
- 2 lyzki masla
- 5 lyzek wody
- 4 lyzki cukru
- zoltko
- kruszonka(2 lyzki maki, 1 lyzka cukru, 1 lyzka masla)
- Temperatura 180
- Czas: 20-30 minut
- Do miski wrzuc make, maslo, 2 lyzki cukru, sól oraz jajka.
- Zrob rozczyn z drozdzy - drozcze najlepiej,zeby byly w temperaturze pokojowej, natomiast mleko lekko podgrzewamy tak aby mialo okolo 37°. Rozkrusz drodze w misce. Dodaj letnie mleko oraz pozostaly cukier.
- Drozdze dodaj do reszty slkadnikow i wymieszaj dokladnie. W czsie wyrabiania cista na chalke dodajemy powoli wode. W ramach potrzeby.
- Zaplataamy chalke... jak to zrobic dowiecie sie z jednego z kolejnych postow.
- Z pozostalych skladnikow czyli masla, moki oraz cukruwyrob kruszone. Nastepnie pokrusz ja jak sama nazwa wskazuje na i udekoruj nia chalke. Obrocz funkcji dekoracyjnych spelnia ona rowniez funkce smakowe oczywiscie :-).
- Wloz do uprzednio nagrzanego na 180° piekarnika wsadz chalke. Po 20-30 minutach GOTOWE :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz