czwartek, 17 maja 2012

Chalka z...mmm...kruszonka :-)









Witam...wcale nie robilam dzisiaj chalki, ale stwierdzilam czemu by nie zamiescic czegos co jakisz czas temu zrobilam. Moja chalka wyszla bardzo dorodna, ale i pyszna :-)

Oczywiscie polecam chalke z dzemem. Banal... ale jaki dobry :-)

Skladniki:


  • 550g maki pszennej
  • 40 g drozdzy
  • 1 lyzeczka soli
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 duze jajko
  • 2 lyzki masla
  • 5 lyzek wody
  • 4 lyzki cukru
  • zoltko
  • kruszonka(2 lyzki maki, 1 lyzka cukru, 1 lyzka masla)
  • Temperatura 180
  • Czas: 20-30 minut




  • Do miski wrzuc make, maslo, 2 lyzki cukru, sól oraz jajka.



  • Zrob rozczyn z drozdzy - drozcze najlepiej,zeby byly w temperaturze pokojowej, natomiast mleko lekko podgrzewamy tak aby mialo okolo 37°. Rozkrusz drodze w misce. Dodaj letnie mleko oraz pozostaly cukier.



  • Drozdze dodaj do reszty slkadnikow i wymieszaj dokladnie. W czsie wyrabiania cista na chalke dodajemy powoli wode. W ramach potrzeby.



  • Zaplataamy chalke... jak to zrobic dowiecie sie z jednego z kolejnych postow.




  • Z pozostalych skladnikow czyli masla, moki oraz cukruwyrob kruszone. Nastepnie pokrusz ja jak sama nazwa wskazuje na i udekoruj nia chalke. Obrocz funkcji dekoracyjnych spelnia ona rowniez funkce smakowe oczywiscie :-).



  • Wloz do uprzednio nagrzanego na 180°  piekarnika wsadz chalke. Po 20-30 minutach GOTOWE :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz