piątek, 8 marca 2013

Kakao z nutką korzenną



I znów zima do nas wróciła, miejmy nadzieje że na krótko! 

Ale to jest doskonała okazja aby jeszcze w tym sezonie przypomnieć sobie i przyrządzić przepyszny napój jakim jest kakao ...z nutką korzenną. Napój prosty do wykonania a tak niepowtarzalny w smaku. 
Podam wam przepis, jak ja go robię!



Składniki:
(na 2 porcje)

1/2 litra mleka 3,2% (pełnotłuste)
1 łyżka naturalnego kakao (gorzkie)
3 łyżeczki cukru trzcinowego
(można dodać więcej lub mniej według uznania)
1/2 łyżeczki wymieszanych razem korzeni : 
- cynamonu, 
- kardamonu, 
- wanilii, 
- goździki mielone



  • Odlej troszeczkę mleka do kubka i dodaj do niego kakao, cukier oraz przyprawy, wymieszaj dokładnie aby nie było grudek;
  • Resztę mleka zagotuj na małym ogniu;
  • Dodaj do niego mieszankę kakaowo-korzenną uwcześnień przygotowaną,
  • Mieszaj i zagotuj ponownie na małym ogniu.

Napój przygotowany ...a teraz wystarczy go udekorować: ubitą śmietaną, kakaem, cynamonem lub czekoladą lub wypić go od razu  tak jak ja to robię ;-). Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Takie kakao mogę pić niezależnie od pogody, jednak najlepiej smakuje właśnie wtedy, kiedy ma rozgrzać po przyjściu do domu :)

    OdpowiedzUsuń