I znów zima do nas wróciła, miejmy nadzieje że na krótko!
Ale to jest doskonała okazja aby jeszcze w tym sezonie przypomnieć sobie i przyrządzić przepyszny napój jakim jest kakao ...z nutką korzenną. Napój prosty do wykonania a tak niepowtarzalny w smaku.
Podam wam przepis, jak ja go robię!
Podam wam przepis, jak ja go robię!
Składniki:
(na 2 porcje)
1/2 litra mleka 3,2% (pełnotłuste)
1 łyżka naturalnego kakao (gorzkie)
3 łyżeczki cukru trzcinowego
(można dodać więcej lub mniej według uznania)
1/2 łyżeczki wymieszanych razem korzeni :
- cynamonu,
- kardamonu,
- wanilii,
- goździki mielone
- Odlej troszeczkę mleka do kubka i dodaj do niego kakao, cukier oraz przyprawy, wymieszaj dokładnie aby nie było grudek;
- Resztę mleka zagotuj na małym ogniu;
- Dodaj do niego mieszankę kakaowo-korzenną uwcześnień przygotowaną,
- Mieszaj i zagotuj ponownie na małym ogniu.
Napój przygotowany ...a teraz wystarczy go udekorować: ubitą śmietaną, kakaem, cynamonem lub czekoladą lub wypić go od razu tak jak ja to robię ;-). Smacznego!!!
Takie kakao mogę pić niezależnie od pogody, jednak najlepiej smakuje właśnie wtedy, kiedy ma rozgrzać po przyjściu do domu :)
OdpowiedzUsuń