Dzisiaj... jeszcze nie świąteczne, ale za to z dużą ilością cynamonu ciasto z jabłkami. Jak smakuje? Sami spróbujcie!
Smacznego!
Składniki:
około 3 jabłek
1,25 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
proszek do pieczenia
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
cynamon
7 łyżeczek soku z pomarańczy(lub cytryny)
4 jajka
szklanka oleju
Temperatura: 150 stopni
Czas: 90 minut
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystkie sypkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj;
- Dodaj żółtka, sok z cytrusów oraz olej i ponownie dokładnie wymieszaj;
- Ubij białka na sztywną piane i delikatnie wymieszaj z reszta składników;
- Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki;
- Wysmaruj tortownicę (formę do pieczenia) masłem i obsyp mąką lub po prostu użyj papier do pieczenia;
- Do formy przełóż 2/3 otrzymanej masy, następnie ułóż jabłka i przykryj pozostałą 1/3 masy;
- Wstaw do nagrzanego uprzednio do 150 stopni piekarnika i piecz przez około 90 minut co jakiś czas sprawdzając;
- Ja dodatkowo posypałam cukrem oraz cynamonem ciasto przed pieczeniem i powstała bardzo intrygująca skorupka... :-)
uwielbiam szarlotki, wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rezultat bardzo fajny wyszedł bo szarlotka a taka inna!
OdpowiedzUsuń