czwartek, 20 grudnia 2012

Ciasto z jabłkami... szarlotka, jabłecznik.



 Dzisiaj... jeszcze nie świąteczne, ale za to z dużą ilością cynamonu ciasto z jabłkami.  Jak smakuje? Sami spróbujcie! 

Smacznego!


Składniki:

około 3 jabłek
1,25 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
 proszek do pieczenia
cukier waniliowy
cynamon
7 łyżeczek soku z pomarańczy(lub cytryny)
4 jajka
szklanka oleju

Temperatura: 150 stopni
Czas: 90 minut


Sposób przygotowania:

  • Wrzuć wszystkie sypkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj;
  • Dodaj żółtka, sok z cytrusów oraz olej i ponownie dokładnie wymieszaj;
  • Ubij białka na sztywną piane i delikatnie wymieszaj z reszta składników;
  • Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki;
  • Wysmaruj tortownicę (formę do pieczenia) masłem i obsyp mąką lub po prostu użyj papier do pieczenia;
  • Do formy przełóż 2/3 otrzymanej masy, następnie ułóż jabłka i przykryj pozostałą 1/3 masy;
  • Wstaw do nagrzanego uprzednio do 150 stopni piekarnika i piecz przez około 90 minut co jakiś czas sprawdzając;
  • Ja dodatkowo posypałam cukrem oraz cynamonem ciasto przed pieczeniem i powstała bardzo intrygująca skorupka... :-)

2 komentarze:

  1. uwielbiam szarlotki, wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i rezultat bardzo fajny wyszedł bo szarlotka a taka inna!

    OdpowiedzUsuń