Dzisiaj przygotowalam dla was przepis na przepyszne Curry pie, czyli poprostu Pierozek z curry i warzywami. Jest to swietna alternatywa na pyszny obiad lub kolacje. Kiedy juz znudzily wam sie tradycyjne obiadki i chcielibyscie sprobowac cos nowego siegnijcie po ten przepis i dajcie znac co o nim sadzicie :-)
Przyprawy nadaja temu przepisowi nieco chrakteru potraw z Indii, ale nie jest to przepis z tego jakze barwnego kraju. To taka europejska podroba, ale pyszna.
Skladniki:
225 gram maki pszennej
100 gram margaryny pokrojonej w mala kostke
4 lyzki wody
2 lyzki oleju
250 gram warzyw korzeniowych :-) np.: ziemniaki, marchewki, pietruszka
1 mala cebula
2 zabki czosnku, drobno posiekanego
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonego kminku
1/2 musztardy(najlepiej z calymi ziarnami gorczycy)
5 lyzek bulionu warzywnego
mleko sojowe do glazury
Temperatura: 200C
Czas: 25-30 minut
- W misce wymieszaj - najlepiej reka- make z margaryna tak aby masa przypominala okruchy
- Dodaj wody i wyrob ciasto.
- Nastepnie owin w folie i wloz do lodowki na 30 minut.
- Aby wykonac nadzienie zagotuj olej w duzym rondlu.
- Dodaj pokrojone w kostke warzywa, cebule oraz czosnek i gotuj przez 2 min, mieszajac od czasu do czasu.
- Dorzuc przyprawy i musztarde. Wymieszaj dokladnie, aby wszytskie warzywa zostaly pokryte przyprawami. Gotuj przez nastepna minute.
- Dodaj wywaru warzywnego do warzyw i doprowadz do wrzenia. Przykryj i dus od czasu do czasu mieszajac. Przez okolo 20 minut. Do czasu jak caly wywar zostanie wchloniety przez warzywa.
- Odstaw do wystygniecia.
- Podziel ciasto na 4 czesci.
- Rozwalkuj kazda porcje na okolo 15 cm kola.
- Umiesc nadzenie na jednej polowie kazdego kola.
- Posmaruj brzegi kazdego z kol mlekiem sojowym.
- Sklej brzegi tak aby utowrzyly duze pierogi i dobrze przyciskaj brzegi aby sie nie rozkleily w czasie pieczenia.
Smacznego!!!
Porcja pewnie wystarczy dla 4 osob na lekka kolacje lub dla 2 osob na obiad. Ale to wszytsko zalezy od apetytu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz