wtorek, 29 maja 2012

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami





Dzisiaj podam Wam przepis na pyszne i proste do zrobienia szaszłyki na letniego grilla. Zrobiłam również do nich wyśmienity sos koperkowo-jogurtowy, który niejednokrotnie znika ze stołu szybciej od samych szaszłyków ;-).

Składniki:
(na 12 szaszłyków) 

4 piersi z kurczaka ok 80dkg
2-3 cukinie
2-3 czerwone papryki
12-18 pieczarek 
3-4 cebule

Marynata do mięsa:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
bazylia
majeranek
sól, pieprz


  • Umyj piersi z kurczaka i pokrój na 36 lub 48 równych sześcianów. Włóż do miseczki następnie dodaj składniki na marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylie, majeranek, sól i pieprz, przypraw według uznania ja dodałam po pól łyżeczki każdej przyprawy ...hmm może trochę mniej pieprzu . Dobrze wymieszaj!!! Wsadź do lodówki na minimum 2-3 godziny może być dłużej.  
  • Warzywa umyj dokładnie a następnie pokrój: cukinie na 24 lub 36 grubsze plastry, papryki na 36 większych kawałków, pieczarki na pół oraz cebule na 48 kawałków.
  •  Nadziewaj na patyczki w kolejności: cebula, mięso, papryka, pieczarka, cukinia itd; powtórz 3 lub 4 razy tą kolejność.
  • Grilluj na tacce (aby warzywa się nie spaliły) ok 30-40 minut


Składniki:
(na sos koperkowo-jogurtowy)

500 ml jogurtu naturalnego
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu 
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól pieprz

  • Do miseczki dodaj oba jogurty, majonez, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek oraz przypraw według gustu. Wymieszaj.
  • Smacznego!!! 

1 komentarz: