Tak jak wspominałam już wcześniej uwielbiam truskawki ...myślę nawet, że są to moje ulubione owoce więc postanowiłam zrobić tarte truskawkami na "własny sposób" aby była lekka, smaczna i z polskim serkiem! Udało się a oto jest rezultat!
Składniki:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
30 dag serka naturalnego
20 dag śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
pół kilo truskawek
galaretka truskawkowa
- Na początku rozpuść galaretkę w 400 ml wody. Odstaw do ostudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 200C
- Następnie wyrób ciasto z mąki, poszatkowanego masła, cukru, żółtka oraz szczypty soli. Uformuj kule zawiń w folie spożywczą i wstaw do zamrażalnika na ok. 30-40 min.
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszcz margaryną. Zimne ciasto wyłóż dokładnie na spodzie i bokach formy, po nakłuwaj widelcem. Piecz na złoty koloru ok.15min w 200C.
- Zmiksuj śmietankę następnie stopniowo dodawaj cukier puder, serek naturalny oraz sok z cytryny nadal miksując do gładkiej masy.
- Upieczone ciasto, ostudź następnie wypełnij masą serową, na górze wyłóż połówki truskawek oraz zalej delikatnie gęstniejącą galaretką. Odstaw na minimum 2 godziny.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia gdyż spód nawilży się od masy!
Jak nareszcie dopadne truskawki to na pewno z przepisu skorzystam...wyglada...mniam!!!
OdpowiedzUsuń